Települési hírek

Dunaújváros – Országos díjra jelölték konyhakert pályázatukat

A Móricz Zsigmond Általános Iskolának „Magyarország legszebb konyhakertjei”  országos program keretében benyújtott pályázatát, közösségi kert kategóriában a többi pályázó között kiemelkedően szép kertért az értékelés során országos díjra jelölték – tájékoztatta lapunkat Lászlóné Durecz Andrea.

A Móricz iskola pedagógusa elmondta: „A kert gondozását, az ezzel járó feladatokat a szülők és gyerekek segítségével végezzük. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen iskolakerttel rendelkezünk. Településünkön egyedül a mi intézményünk élt ezzel a megmérettetési lehetőséggel, és az eredménynek nagyon örültünk. Nagy dolog számunkra, hogy a tudást így, generációról generációra továbbadhatjuk, s a gyakorlatban ismertethetjük meg a gyerekekkel a közös munka örömét, az ennek gyümölcseként termő növényeket, az egészséges táplálkozás fontosságát, a gyógy- és fűszernövények szerepét
a mindennapokban.”

Sári Kovács Szilvia, „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos program programigazgatója elmondta: idén 230 településről a járványhelyzet miatti visszalépések után is 1809 kerttel neveztek a versenyre, köztük 110 magáninduló, akik mögött nem állt lakóhelyük támogatása. Több mint 11 ezer gondos kéz ápolta, művelte a családi, közösségi és intézményi kerteket, a kertészek nagyobb hányada 20 évesnél fiatalabb volt. Az idei verseny kiemelt témája a biodiverzitás volt, hogy a kertekben a dísz- és haszonnövények mellett a rovarok, gyíkok, sünök, madarak is otthonra leljenek. A program célja, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzük, a kertművelő embereket, az ő kitartó munkájukat megbecsüljük, és hogy az ő példájuk nyomán egyre többen műveljenek konyhakertet, hogy az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat továbböröklődhessen a generációk között.
A Móricz iskola végül idén nem volt a díjazottak között, de a napokban kiderül, hogy a közönségszavazásban sikerült-e eredményt elérniük. Szemléletformáló kezdeményezésük már így is sikeres, a „Virágos Dunaújvárosért 2020” verseny különdíját már elhozhatták.

 

Forrás:https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/orszagos-dijra-jeloltek-konyhakertpalyazatukat-4011244/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=duol

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük