Települési hírek

Hajdúsámson – Antal Szabolcs: rendkívüli és tanulságos a most záródó év

Működött Hajdúsámson, jelentős fejlesztések valósultak meg, és programokban sem volt hiány 2020-ban.

Egy gyorsan növekvő, dinamikusan fejlődő kisváros éli mindennapjait Debrecen tőszomszédságában. Ráadásul a települést immár 2×2 sávos út köti össze a megyeszékhellyel. Hajdúsámsonról van szó, amely a 2020-as évben sem veszített lendületéből. Polgármesterével, Antal Szabolccsal a hamarosan leköszönő évről, tanulságairól beszélgettünk.

Az évet átszőtte a koronavírus-járvány elleni küzdelem. Hajdúsámsonban milyen intézkedéseket kellett meghozni, feloldani az év folyamán?

Mint tudjuk, március 15-ével robbant be országosan a járvány. A kezdetektől fogva követtük naprakészen a kormány utasításait. A 70 év felettieket, akik kérték, segítettük házi ellátásukban képviselőinkkel, polgárőreinkkel, hivatali dolgozóinkkal. Mosható, fertőtleníthető textil száj­maszkokat készítettünk önkéntesek bevonásával, minden háztartásba két darabot juttattunk el. Létrehoztuk a városi segélyalapot, amit kimondottan azoknak alapítottunk, akik a vírus által kerültek nehéz anyagi helyzetbe. Szociális földprogramot hirdettünk, a jogosultaknak önkormányzatunk 15 kilogramm vetőburgonyát és egy kilogramm dughagymát osztott ki, továbbá az öngondoskodás jegyében 1,5 hektár önkormányzati területen is vetettünk el 40 mázsa vetőburgonyát. Ezt a termést a későbbiekben szintén a segítségre szoruló, közel 1100 családnak adományoztuk. Folyamatosan fertőtlenítjük a mai napig forgalmasabb közterületi részeinket, ha szükséges, akkor az intézményeinket teljes egészében. Természetesen a segítségnyújtás, az intézkedések nem állnak meg, hiszen sajnos nem vagyunk még túl a járványon.

Hogyan ítéli meg, a vírus terjedésével szemben kitűzött célokat mennyiben sikerült megvalósítani?

„Szerencsére nem tartozik Hajdúsámson a fertőzöttebb területek közé,”

az intézkedések beváltnak bizonyulnak, hiszen a hajdúsámsoni emberek is követik az utasításokat, fegyelmezettek. Bízunk benne, hogy a szigorítások is hozzájárulnak ahhoz, hogy ne legyen drasztikus a pozitív esetszám.

A gazdaság, a város fejlesztése nem állt meg. Melyek voltak a lassan búcsúzó év legfontosabb településfejlesztési beruházásai?

Így van, az önkormányzat élete, működése nem állt meg, nem állhatott meg. Mi ugyanúgy végezzük a munkáinkat, például az útkarbantartásokat, ügyintézéseket, önkormányzati feladatokat, mintha nem volna pandémiás helyzet. Az ebben az évben megvalósult legfontosabb településfejlesztési beruházás a 471-es számú út négysávosítása volt Debrecen határáig, valamint a városi piac megépítése. De emellett számos projekt elkészült önerőből és pályázatokból. Év elején adtuk át az Epreskerti Rendezvénytéren a harmadik kondiparkunkat, újabb utcánk útja kapott teljes aszfaltborítást, és sikerült vásárolnunk önerőből egy 17 személyes Ford kisbuszt a szociális és gyermekjóléti feladatok ellátásához. A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat új, modern épületet kapott a központban, továbbá felújítottunk az ősszel egy nagy füves focipályát. Bár a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola és AMI már nem az önkormányzat működtetésében van, de a fenntartó, a Hit Gyülekezete idén építette meg a kétezer négyzetméter nagyságú középiskolai intézményét, amely városunkat szintén erősíti, továbbfejleszti. Jelenleg a rendezvénytéren folyik a színpad és öltöző építése egy nyertes pályázatunknak köszönhetően.

Debrecennel szinte szimbiózisban él Hajdúsámson. Erősödött ez a kapcsolat ebben az évben? Milyen területekre terjed ki?

Igen, erősödött.

„A négysávos útnak köszönhetően a szoros kapcsolatunk még szorosabbá vált. Papp László polgármester úrral egy komoly megbeszélés előtt állunk.”

Hajdúsámsonban hamarosan vendégként fogadhatom, hogy közös együttműködésről, gondolkodásról, működési lehetőségekről, illetve mindkét település számára hasznos projektekről beszélgethessünk.

Szegényebb, szürkébb lenne az életünk kultúra, művészetek nélkül. Ezeken a területeken, a járványveszély ellenére, mi mindent sikerült elérni az idén?

Nem engedtük, hogy a vírushelyzet teljes mértékben „lesöpörje az asztalról” az ünnepségeket, megemlékezéseket, azokat a rendezvényeket, amelyek hagyománynak örvendenek a településen, illetve amelyek egy kis pluszt adnak a hétköznapokban, amelyeket szeretünk a lakossággal közösen megélni. A gyereknapot, az idősek hónapját, az adventi köszöntéseket és a városi mikulást digitális formában valósítottuk meg, a gyerekeknek gyermeknap és mikulás alkalmából ajándékokat juttatunk el segítőinkkel. Ünnepségeinkre szűk körben, csendes főhajtással emlékeztünk. Belecsempésztünk azért a 2020-as évbe, a szigorítások enyhítésekor, egy kisebb városi ünnepséget Szent István ünnepén, amelyen az országosan meghirdetett Legszebb Konyhakertek és a helyi szervezésű Virágos Udvar, Rendezett Ház programok nevezőit jutalmaztuk, valamint a megye által támogatott koncerttel kedveskedtünk. Három nyertes közösségi pályázattal is büszkélkedhetünk: idősbarát település lettünk, idén először rendezett városunk Erzsébet-tábort, valamint határon túli testvérvárosunkkal is nyertünk pályázatot. Fásítottunk egész évben, figyelmet fordítottunk a szelektív gyűjtésre, használtsütőolaj- és zsiradékgyűjtő edényt helyeztünk ki a központban, elektronikaihulladék-gyűjtést szerveztünk. Kupakgyűjtő szívecskénk is lett a város „szívében”, amelynek összegét jótékony célra ajánljuk fel. Az év végén természetesen a városi karácsonyi díszkivilágítást is megvalósítottuk, újabb elemekkel, az idén a kreatív díszelemeké volt a főszerep. Elmondható, hogy hiába van vírushelyzet, mi igen, ugyanúgy végeztük a dolgunkat, ahogy minden esztendőben. Ezért hálásak és szerencsések vagyunk.

Az eddigiekből kiderült, hogy 2020 rendkívüli év volt, nem szokványos feladatokkal. Mi az, amit egy életre megtanult ebben az esztendőben?

„Az ember élete során folyamatosan tapasztalatokat szerez, és a most megmutatkozott rendkívüli helyzet bebizonyította, hogy tényleg, de tényleg bármi megtörténhet vele.”

Semmire nem lehet felkészülni. Ki gondolta volna, hogy a különböző, televíziókban látott jövőképet „megfestő” 10 évvel ezelőtti filmek – amelyekben maszkban, védőruhákban járnak az emberek az utcán, és egy veszélyes kortól félnek – megvalósulnak. Jelenleg így élünk. Ezek után csak azt tudjuk kérdezni, jöhet-e még elképesztőbb és rémisztőbb dolog az emberiség életében. Ezek mind-mind olyan élethelyzet elé állítanak egy városvezetőt, amiben eddig nem szerzett rutint, nem szerezhetett tapasztalatot, és amikor egy-egy helyzetben gyorsan kell dönteni, az tényleg nagyon nehéz, mint mindig, most is felelősségteljesen kell azt megtenni. Váratlan helyzettel találtuk szemben magunkat az elmúlt hónapokban, de bízom benne, hogy a jövő évtől az élete mind Hajdúsámson, mind Magyarország lakosságának a régi kerékvágásban fog folytatódni.

HBN

Forrás:https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/antal-szabolcs-rendkivuli-es-tanulsagos-a-most-zarodo-ev-4849342/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük