Települési hírek

Nagybajom – „A legszebb konyhakertek”

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei 2021

Nagybajom Város Önkormányzata 2021-ben csatlakozni kíván a Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos programhoz. 2012 óta 734 település több mint 87.000 kertművelője vett részt a programban, melynek célja, hogy minél többen műveljenek konyhakertet, és ezáltal az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhessen a generációk között.

„A legszebb konyhakertek” helyi verseny lebonyolításával összegyűjtenénk azokat a kertművelőket, akik gondosan, szeretettel művelik kertjeiket, és még e tudáskincs birtokában vannak, őrzik mindazt, amit nagyszüleiktől tanultak, vagy olyan saját módszereket alkalmaznak, amellyel egészséges zöldséget, gyümölcsöt termelnek. Nagybajom Város Önkormányzata és a „Nagybajomért” Közalapítvány által létrehozott bizottság összegyűjti a jelentkezéseket, lezsűrizi a nevezett kerteket, majd a kategóriák első helyezettjeit jelöli a Magyarország legszebb konyhakertje országos díjra.

Jelentkezni 2021. június 15-ig lehet a mellékelt nevezési lapon, mely elérhető városunk honlapján és a „Nagybajomért” Közalapítvány facebook oldalán is, valamint igényelhető a könyvtárban és az önkormányzatnál. Részvételi díj nincs, pályázhat minden nagybajomi lakos. A kitöltött nevezési lapokat az önkormányzat portáján, a könyvtárban vagy elektronikus úton a nagybajomert.kozalapitvany.2003@gmail.com e-mail címre várjuk. Javasoljuk, segítve a zsűri munkáját, készítsenek minél több fényképet a kertjükről, legyen átfogó felvétel a kert látványáról különböző nézőpontokból, majd egy-egy jól sikerült ágyásról. Az országos díjra jelöléshez elengedhetetlenek a fotók. A kertek megtekintésére két alkalommal kerül sor előzetes időpont egyeztetés alapján.

A programmal szeretnénk a kerteket élettel megtölteni, hogy ne legyen egyetlen elhagyatott, műveletlen kert sem; a díszkertek ágyásaiba visszavinni, bejuttatni a konyhakerti növényeket, gyümölcsöket; a kertművelő ember munkáját megbecsülni, mindenki elé példaként állítani; konyhakertművelő kultúránkat megőrizni, azt minél több embernek átadni; a birtokunkban lévő tudást összegyűjteni és megtanítani a fiataloknak, hogy milyen a frissen szedett zöldség és gyümölcs zamata.

LEGYEN ZÖLDSÉGES/GYÜMÖLCSÖS KERT MAGYARORSZÁG MINDEN BALKONJÁN, UDVARÁN ÉS KERTJÉBEN!

 

 

Forrás:http://nagybajom.hu/hu/a-legszebb-konyhakertek/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük