Települési hírek

Jelentkezz, ha van egy szép konyhakerted!

A Magyarország legszebb konyhakertjei országos programban való részvételre hívják a településének önkormányzatait, szervezeteit, egyesületeit.

A szervezők közlése szerint szeretnénk, ha minél több településen „A legszebb konyhakertek” helyi verseny lefolytatásával összegyűjtenék azokat a kertművelőket, akik gondosan, szeretettel művelik kertjeiket, és még e tudáskincs birtokában vannak. Őrzik mindazt, amit nagyszüleiktől tanultak, vagy olyan saját módszereket alkalmaznak, amellyel egészséges zöldséget-gyümölcsöt termelnek.

Csatlakozásra hívják minden határon innen és határon túl lévő település önkormányzatát, szervezetét vagy akár magánszemélyét, akik kedvet és erőt éreznek ahhoz, hogy részesei legyenek e programnak: településükön meghirdetik „A legszebb konyhakertek” versenyt, összegyűjtik a jelentkezéseket, lezsűrizik a nevezett kerteket, majd a kategóriák első helyezettjei közül a legszebbeket jelölik Magyarország legszebb konyhakertje országos díjra.

A programmal szeretnék

  • a kerteket élettel megtölteni, hogy ne legyen egyetlen elhagyatott, műveletlen kert sem,
  • a díszkertek ágyásaiba visszavinni, bejuttatni a konyhakerti növényeket, gyümölcsöket
  • a kertművelő ember munkáját megbecsülni, mindenki elé példaként állítani
  • konyhakertművelő kultúránkat megőrizni, azt minél több embernek átadni
  • a birtokunkban lévő tudást összegyűjteni és megtanítani a fiataloknak, hogy
  • milyen a frissen szedett zöldség és gyümölcs zamata.

A csatlakozást követően a helyi versenyt lebonyolíthatják: önkormányzatok, különböző civil szervezetek, Kertbarát Körök, IKSZT-ek, óvodák, iskolák, lakóközösségek, szövetkezetek, református egyházközségek, katolikus plébániák, de akár magánszemélyek is.

A kezdetek óta 734 település több mint 87.000 kertművelője vett részt a programban.

Csatlakozási határidő: 2021. április 30.

Térségünkből Mikófalva már a harmadik alkalommal jelentkezik a programba, tavaly egy különdíjat is bezsebeltek. A program helyi koordinátora, Kovács Nikolett azt mondja, öröm látni, hogy településükön évről évre szép számmal vesznek részt a helyiek. Fónagy Gergely, Mikófalva polgármestere hozzáteszi, abban bíznak, hogy a fiatalabb korosztály körében is egyre népszerűbb lesz a program, s így generációkról generációkra öröklődik a kertművelés hagyománya.

 

2021. április 30.

Forrás:https://kekesonline.hu/2021/04/30/jelentkezz-ha-van-egy-szep-konyhakerted/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük