Települési hírek

Gutorfölde – A biodiverzitás, a biológiai sokszínűség éve 2020

Idén is került egy országos díj a településre a Magyarország legszebb konyhakertjei vetélkedő keretében, többeket oklevéllel díjaztak és a koordinátorok munkáját is elismerték.
Egyre népszerűbb a Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program, amely az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti. Gutorfölde az elsők között csatlakozott a vetélkedőhöz, azóta több helyi kerttulajdonos büszkélkedhet díjjal. Idén több mint százan neveztek be a településről az országos programba, de ez a szám is bővíthető, hiszen legalább 300 kert van a faluban.
– A legtöbb kertet a normál kategóriába neveztük, országos elsőséget most Szigeti Istvánné és Belső Istvánné kapott, anya és lánya közösen művelik a konyhakertet – tudtuk meg Fercsák Lászlóné koordinátortól. – Kovács Péter, Rétyi András és Varga Tiborné kertjét jelöltük még országos díjra, ők oklevelet kaptak.

Díjazták a koordinátorokat is, Novotnik Mihály, Vidovics Miklósné, Pörgéné Lukács Irma részesült elismerésben, illetve Fercsák Lászlóné munkáját életműdíjjal ismerték el. Gutorfölde önkormányzata a csatlakozó szervezetnek járó kitüntetést vehette át, illetve díjazták az Együtt Gutorföldéért Egyesületet is.

Az országos elsőséget elnyert Belső Istvánné elmondta, hogy hagyományos konyhakert az övék, paprikát, paradicsomot, uborkát, babot, sárgarépát és mindenfélét termelnek a paraszti gazdálkodás szerint. A veteményes mellett gyümölcsfák, gyógy- és fűszernövények és baromfiudvar is található náluk. Jórészt a 81 éves édesanyjával művelik a konyhakertet, teljes egyetértésben, a tudást egyik generáció adja át a másiknak. Betartják a vetési naptárt, a vetésforgót, magot szednek a termésből, amit következő évben felhasználnak ültetéskor. Megtudtuk, hogy előfordult idén baleset is, a kukoricát letarolta a szomszéd lova, de sikerült megmenteni a termést.

A legszebb konyhakertek program minden évben egy speciális témát tűz zászlajára: korábban többek között madárbarát és rovarbarát módon történő kialakításra, a gyógy- és fűszernövények hasznosságára, a termőföld védelmére irányították a figyelmet. A 2019-es év kiemelt témája a tájjellegű, a régi, a saját megőrzésű fajták termesztése volt, 2020 pedig a biodiverzitás, a biológiai sokszínűség éve lesz.

Gutorfölde az egyik legaktívabb községe az országos kertmozgalomnak, a jövő évre szóló nevezést is elküldték már az önkormányzat részéről, illetve az Együtt Gutorföldéért Hagyományőrző és Kulturális Egyesület önállóan nevezi a vetélkedőre az idén kialakított tündérkertet.

Forrás:https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-biodiverzitas-a-biologiai-sokszinuseg-eve-2020-3533322/?fbclid=IwAR1d9EuONyAHVMUu0EdDxtu61b7qONBP4WkbHlimbWl6Zje0f4n_eXvrHa0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük