Települési hírek

Budapest XVII. kerület – Rákosmente legszebb konyhakertjei

A karcagi alpolgármester, Sári Kovács Szilvia ötletgazda kezdeményezésére jött létre „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” program. Az Agrárminisztériummal együttműködve tizedik éve dolgoznak azon, hogy a konyhakerti kertművelés minél megbecsültebb legyen.

Az energiaválsággal és az orosz-ukrán háborúval terhelt környezetben az otthoni élelmiszer termelés már nem csak szabadidős hobbi, hanem élelmiszerbiztonsági kérdés. A legszebb konyhakertek program meghirdetésével rá tudjuk irányítani a figyelmet és ösztönözni tudjuk a lakosságot a konyhakertek kialakítására, művelésre, az egészséges és biztonságos élelmiszer előállításra.

A program célja, hogy a kertművelők munkája a versenynek köszönhetően kapjon kellő elismerést, és példájuk nyomán minél többen műveljenek konyhakertet, hiszen így az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhet a generációk között.

A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos programba való részvételre hívtuk fel a rákosmenti lakosok figyelmét, amelyre minden kerületi konyhakerttel rendelkező kertművelő és közösség jelentkezését vártuk.

A meghirdetésre került 7 kategória közül 4 kategóriában (balkon, mini, normál, közösségi) összesen 7 pályázó (1 darab balkon, 1 darab mini, 3 darab normál és 2 darab közösségi) nyújtotta be jelentkezését, egy pályázó időközben visszavonta pályázatát.

Nevezési kategóriák:

  • balkon (erkélyen kialakított).
  • mini (10-50 nm-es kert).
  • normál (50 nm feletti kert).
  • közösségi: óvodák, iskolák, csoportok, szervezetek által megművelt kertek.
  • zártkert 1: zöldséges.
  • zártkert 2: gyümölcsös.
  • zártkert 3: vegyes (zöldség és gyümölcs).

Az év témája a környezettudatos kert (környezettudatos kertművelés, vegyszermentes művelés, komposztálás, szerves tápanyag-utánpótlás, talajvédelem, csapadékvíz használat, öko/bio, valamint régi módszerek alkalmazása, fűszer-, gyógynövények, régi, saját megőrzésű fajták a kertben, madárbarát, rovarbarát kert kialakítása, a kertet több generáció művelje, illetve a kertben minél többféle növény és élelőny kapjon helyet).

A helyszíni szemlét követően a zsűri az alábbi döntést hozta.

Balkon kategóriában Leskó-Dely Tercia jelentkezett, akinek pályázatát országos díjra is felterjesztettük:

„Leskó-Dely Tercia és családja gondozza a lakás balkonján kialakított kertet. A balkon minden egyes részét kihasználják, melyet a gazdag növényállomány is jól tükröz. A paradicsom, a paprika mellett helyett kaptak a különböző gyógy- és fűszernövények, valamint díszvirágok is. A zöldségek gondozásánál vegyszermentes megoldásokat alkalmaznak. A kertészkedés számukra örömteli elfoglaltság, melybe a gyerekek is aktívan besegítenek. A végeredmény egy lenyűgöző színes, tarka oázis lett, melyben jó feltöltődni, lazulni”.

Mini kategóriában szintén egy jelentkező volt, aki, Dákai Péterné díjat érdemelt:

„Dákai Péterné idén először pályázott, azonban kertjét már 2004 óta csinosítja. Általában egyedül dolgozik, néha segítséget kap a lányától, aki kerttervező lévén otthonosan mozog a növények világában. Nagyon szeretik a kertet, rengeteg időt töltenek el benne. A ház mellett kialakított veteményeskertben a paradicsom, a borsó, a bab mellett megteremnek a fűszer- és gyógynövények is, melyeket vízgyűjtő segítségével tud öntözni”.

Normál (50 nm feletti kert) kategóriában ketten maradtak versenyben, mert egy pályázó még a helyszíni szemle előtt visszavonta pályázatát

  1. helyezett: Huszárné Trencséni Mária (országos díjra is felterjesztettük).
  2. helyezett: Máté Judit.

„Huszárné Trencséni Mária és férje, Huszár Imre László 2003 óta gondozzák kertjüket. A kialakításnál fontos cél volt, hogy különlegesebb növényeket is belecsempésszenek a szépen művelt udvarba. A zöldségeket magaságyásokba ültették. Az itt megtermett növényekbőízletes szörpöket, likőröket készítenek, a fűszernövényeket pedig a konyhában hasznosítják. A növényállomány nagy változatosságot mutat. A veteményeskertben jól megférnek a díszvirágok is, melyek segítségével a kertbe tudják csalogatni a méheket. A kert hangulata mesevilágot tükröző, ahol jó elidőzni és feltöltődni is. 

Máté Judit sokat foglalkozik kertje szépítésével. A veteményeskertjében megtalálható a burgonya, cukkíni, paprika és paradicsom is. Judit örömmel tölti szabadidejét kertészkedéssel, a kert minden szegletére büszke. A kertben keletkezett zöldanyagot előszeretettel használja fel a növények alá, ezzel is segítve a talaj árnyékolását, nedvesen tartását. A fűszerkertben megtalálható a nagy gonddal ápolt bazsalikom, oregánó, menta, zsálya, rozmaring és citromfű” – olvasható a zsűri értékelésében.

Közösségi kertek kategóriában szintén két pályázó nyújtotta be jelentkezését:

  1. helyezett: a XVII. Kerületért Egyesület, akik az Innova parkban lévő közössági kerttel.
  2. helyezett: a Rákosmenti Napsugár Óvoda.

„A Borsó-Kert a XVII. kerület központjában helyezkedik el. A közösségi kert 2021-ben nyitotta meg kapuit a kertet szerető és művelő emberek számára. A kialakítás során fontos szempont volt, hogy a mozgáskorlátozott embereknek is elérhetővé tegyék a kertészkedéörömét, így több magasított ágyás is helyet kapott. A Borsó-kertben tevékenykedő emberek számára fontos volt szempont volt, hogy amellett, hogy szépítik a környezetüket és hasznosan töltik el az időt, a természetet szerető emberek közösségét is ki tudják építeni.

A Rákosmenti Napsugár Óvoda: az itt dolgozó óvodapedagógusok számára fontos célkitűzés volt, hogy a természet iránti szeretet minél korábban kialakítsák a gyerekekben, ezért az óvoda kertjét közös összefogással, együttesen alakítják, gondozzák. A gyümölcsfákkal körbeölelt veteményeskertben megtalálható a bab, a cukkíni, a paradicsom, a paprika és a kukorica is. A növényi zöldhulladékokat komposztálják is, melyet később visszajuttatják a művelendő kertbe. Az óvoda jó példája annak, hogyan lehet alakítani a gyerekek környezet iránti szeretetét, tiszteletét, hogy később a természetet szerető emberekké váljanak” – állapította meg a zsűri.

A fenti három kategória első helyezettjei vettek részt az országos megmérettetésen. 2022. november 29-én a biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központban került megrendezésre a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program ünnepélyes díjátadója, azon pályázók részére, akik részt vettek az országos versenyen, de helyezést nem értek el. Ők a részvételért oklevelet és különböző ajándékokat vehettek át.

Az átadási ceremónián kívül a pályázók saját terményeiket is bemutathatták a közönségnek.

A rendezvényen a három résztvevő közül Huszárné Trencséni Mária és férje, Huszár Imre vehették át személyesen oklevelüket a helyszíne, ők szintén részt vettek a terménykiállításon.

 

Forrás: https://rakosmente.hu/articles/rakosmente-legszebb-konyhakertjei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük