Települési hírek

Temerin – Tökök veresenye Temerinben

Jubileumi, huszadik Dél-bácskai Tökfesztiválját tartotta meg ma Temerinben a helyi Kertbarátkör.

A napsütéses szép időnek és a hetipiacnak köszönhetően sok látogató megfordult a rendezvénynek otthont adó Május 1-je utcában, ahol szebbnél szebb kompozíciók, kézműves alkotások kaptak helyet. A szervezők elmondása szerint az idén kevesebb tökkel szálltak versenybe a termelők, de ennek ellenére elégedettek a rendezvény színvonalával.

A megnyitót követően a bizottság lemérte a tököket, az óriástökök kategóriájában a Keszler László 272 kg-os töktermése lett a győztes,ő a magyarországi Gárdonyból érkezett a temerini versenyre. Második 263 kg-os tökkel a szintén magyarországi Ludvig Károly lett, a harmadik viszont a temerini Jánosi Márton (28,7 kg). A kolbásztökök versenyében a temerini Varga István töktermése bizonyult a leghosszabbnak (284 cm), őt a szintén temerini Barna Gáspár követi (269 cm), majd az ugyancsak helyi Iván Ferenc (244 cm). A bírálóbizottság értékelte a legszebb kompozíciót is, a legötletesebbnek Slađana Vojić Prokić munkáját találta, a fehér tökök kategóriájában a temerini Grahovac Đurot (48,60 kg) díjazta.

A tökfesztivál keretében az idén is megtartották az iskolás gyerekek témával kapcsolatos rajzkiállítását, kihirdették „A legszebb konyhakertek” vetélkedő eredményeit, az érdeklődők megvásárolhatták a hagyományos módon készített görhét és tökös rétest, megkóstolhatták az óriás görhét, aki pedig megéhezett, a sátor alatt elfogyaszthatott egy adag birkapaprikást. A 20. Dél-bácskai Tökfesztivál nyertesei részt vesznek majd a Nagykikindán megtartásra kerülő országos versenyen.

Ádám Csilla

Forrás:https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/22780/Tokok-veresenye-Temerinben.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük