Települési hírek

Karancslapujtő – Konyhakertész kerestetik Karancslapujtőn, idén is csatlakozott a település a programhoz

Magyarország legszebb konyhakertjeit kereső programhoz idén második alkalommal csatlakozik Karancslapujtő. A verseny alapvető célja, hogy minél többen műveljenek konyhakertet országos és megyeszinten is.

Nógrád vármegye második 2024. évi csatlakozó települése Karancslapujtő Község Önkormányzata képviseletében Baksa Sándor polgármester immáron második alkalommal csatlakozik „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség Díjas országos programhoz.

A legpompásabb kerteket keresik minden évben

– Az egész azért indult, mert azt tapasztaltam jártamban-keltemben, hogy a legtöbb udvar vagy műveletlen, gazos és elhanyagolt, vagy ha van is valamilyen kertgondozás, az sok esetben kimerül annyiban, hogy szép díszkertet, virágoskertet gondoznak és gondosan minden héten vágják a füvet – számolt be Sári Kovács Szilvia programigazgató a projekt hivatalos honlapján, hozzátéve: – Nekem a konyhakert azt jelenti, hogy kimegyek az udvarra, a konyha mellé és a kertben megtalálom mindazokat a zöldségeket, fűszereket, és gyógynövényeket, amikre egy konyhában szükség van.

Mint írta, legelőször még konkrét elképzelés sem volt arról, hogy mi alapján fognak dönteni a zsűri tagjai a sok szép gondozott kert között, viszont az első kertbejárás során szertefoszlott minden addigi bizonytalanság. Meggyőződése szerint egyből látni, ahogy belép az ember a növényekkel teli területre, hogy ez egy győztes kert lehet.

A cél, hogy többen műveljenek konyhakertet

A verseny szervezői minden évben motiválják ország és vármegye-szerte az embereket, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, műveljék meg azt, illetve termesszenek benne saját felhasználásra különféle konyhakerti növényeket, zöldségeket, fűszer- és gyógynövényeket, valamint gyümölcsöket. A konyhakert gondozása mindamellett, hogy egy megnyugtató szabadidős tevékenység, hozzájárul az egészséges életmód kialakításához, mivel bio élelmiszereket lehet előállítani általa, amelyek ismert és biztonságos anyagokkal vannak kezelve.

 

Forrás: https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2024/04/konyhakertesz-kerestetik-karancslapujton-iden-is-csatlakozott-a-telepules-a-programhoz#google_vignette

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük