Híreink

A KONYHAKERTET IS MEGÉRI MEGMŰVELNI

Mintegy 700 millió forint értékű árut termeltek meg kertjeikben az év legszebb konyhakertjei program résztvevői – derült ki a program tegnapi díjátadóján.

Ebben az évben minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint kétezer kertet műveltek meg a Magyarország legszebb konyhakertje vetélkedő részeként. Ezek közül az országos elismerésre száz település mintegy 235 konyhakertjét jelölték, közülük 71 város, illetve falu az idén először indult a megméretésen.

Az országos bírálók végül 37 település 45 kertjének ítélték oda a címet. Farkas Sándor, az Agrárminiszté­rium parlamenti államtitkára közölte: a művelt kert a vegyszermentes magyar termék előállításához, a biológiai sokféleség megőrzéséhez, védelméhez és a kertkultúra környezetkímélő ápolásához járul hozzá. Ezért a kert társadalmi és gazdasági haszna is jelentős.

– A 2012-ben indult legszebb konyhakertek programnak nélkülözhetetlen szerepe van abban, hogy egyre többen látnak hozzá a konyhakerti munkához – fogalmazott az államtitkár, aki nagy eredménynek nevezte, hogy 2015 óta valamennyi megye részt vesz a kezdeményezésben.

A programot az agrártárca és háttérintézményei a kezdetektől támogatják. Kovács Szilvia programigazgató elmondta: a 2018-as vetélkedőt azzal a céllal rendezték meg, hogy a gazdálkodók minél több talajkímélő művelési, vízgazdálkodási módszert és természetes talajjavítókat alkalmazzanak a kertekben.

Forrás:https://magyaridok.hu/gazdasag/a-konyhakertet-is-megeri-megmuvelni-3577946/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük