Települési hírek

Battonya – Kié a legszebb konyhakert Battonyán?

Hosszas vetélkedés után október 9-én ünnepélyes keretek között kihirdették a legszebb battonyai konyhakertek tulajdonosainak névsorát. A díjátadót vers, vetítés, és vacsora színesítette.

Battonya még februárban csatlakozott a Kovács Szilvia programigazgató által létrehozott „Magyarország legszebb konyhakertjei” elnevezésű országos programhoz. A versenyszervezők célja az volt, hogy ösztönözzék a város lakóit az önellátásra, hogy kertjeikben megtermeljék maguk és családjuk számára a szükséges zöldségeket és gyümölcsöket. Idén országosan 2270-en csatlakoztak a versenyhez, sőt a határon túlról, Szerbiából, Romániából, és Szlovákiából is érkeztek nevezések.

Pénteken kitartó várakozás után, izgatottan érkeztek a versenyzők a battonyai díjátadójára, melyet Dr. Rimayné Roczkó Zsuzsanna verse, ízletes vacsora, és a „versenyző” kertekről szóló vetítés tett emlékezetessé.

Marjai János, Battonya polgármestere köszöntőjében örömét és tiszteletét fejezte ki a kertek tulajdonosai felé, valamint a kertművelés fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, nagy gondot jelent, hogy a régi, jó dolgok feledésbe merülnek, azonban a versenyzők most olyat tettek, amellyel hozzájárulnak ezek újraélesztéséhez, és eközben akaratuk nélkül példát állítottak embertársaik számára. Az programigazgató levelet írt a battonyai versenyzőkhöz, Kovács Szilvia köszöntésében elismerte a résztvevők munkáját.

Borsodi János alpolgármester is felszólalt az ünnepségen, aki úgy gondolja, a fiatalokat is ösztönözni kell a kerti munkára, melyből sikerélményük származhat, ha kitartóan dolgoznak.

A szakértő zsűri hosszas egyeztetés után hozta meg végső döntését, mely alapján Kovács Jánosné büszkélkedhetett „A Legszebb konyhakert” címmel Battonyán, őt követte a képzeletbeli dobogó második fokán Kreszta Trajánné, illetve a harmadik helyen Szabadai Györgyné. A bizottság egy különdíjat is kiosztott a pénteki eseményen, melyben Máté Zoltánné részesült.

Az ünnepélyes díjátadón egy sajnálatos hírt is közöltek a szervezők, ugyanis a nyolc hónapos megmérettetés alatt elhunyt egyik versenyzőjük. Tiszteletére az ő kerti munkájáról szóló fotókkal kezdődött a vetítés, mely közben állva emlékeztek a jelenlévők.

Kiss Anna

 

Forrás:http://likefestoon.com/kie-a-legszebb-konyhakert-battonyan/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük