Települési hírek

Kecskemét – Paradicsomi állapotok a Széchenyivárosi Közösségi Kertben

Össznépi sütögetés, szakmai előadások, „A legszebb konyhakertek” zsűrizése és a baráti háló szövögetése jellemzi a Széchenyivárosi Közösségi Kert mindennapjait az elmúlt időszakban. Hab a tortán (vagy inkább koktélparadicsom a salátán), hogy egyre kevesebb zöldárúért kell boltba, piacra mennünk.

Reggel hatkor, a déli forróságban és este fél kilenckor egyaránt ritka, ha magányosan gondozzuk a saját parcellánkat a Széchenyivárosi Közösségi Kertben. Az eredetileg pár percesre tervezett öntözések olykor másfél órásra nyúlnak; megesik, hogy csak egy salátáért ugrunk ki, a szomszédok jóvoltából mégis teli kosárral jövünk haza, mintha a piacon jártunk volna; nincs megoldhatatlan feladat, valamelyik kertésztárs mindig kisegít minket tanáccsal, szerszámmal vagy munkaerővel. Mióta beköszöntött a nyaralás és utazás szezonja, javában megy az oda-vissza “bérlocsolás”, a lelkes kertészcsapat pedig már a kerítésen túl is bevetette egyesített erőit, és hadat üzent a burjánzó parlagfűnek, ecet- és akácfának és egyéb, az összképet rondító gaznak. Élmény így kertészkedni!

Kertszomszédokból barátok

A korosztály tekintetében teljesen heterogén csapat – ovisoktól a szépkorúakig mindenki azonos odaadással gondozza növényeit – a “kötelező” teendőkön túl is szívesen tölti idejét a kertben, nemrég a második össznépi sütögetés terelte össze a parcellatulajdonosokat. Volt, aki ülőalkalmatosságot szerzett, más hordót a tűzrakáshoz, míg Szöllősi Balázs, a Széchenyivárosért Egyesület elnöke, a közösségi kert gondoskodó keresztapja tüzifával látta el a társaságot. A szalonnasütésből végül persze többfogásos vacsora lett, mindenki bedobott valamit a közösbe gyümölcstől a desszertig, úgyhogy hazaérve nem volt kedvünk ráállni a szobamérlegre…

Már nem idegen fogalom a vetésforgó, az előnövény vagy a növénytársítás

Noha tavasszal a többség intuitív módon, ripsz-ropsz telepítette be a kultúr- és dísznövényeket a kiskertjébe, azóta mindenki igyekszik egyre több tudást magába szívni a kertészkedés fortélyairól. Ebben nagy segítség, hogy rendre megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, illetve a napokban két szakavatott előadótól tanulhattunk praktikákat az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében: Kill Pál, a Kocsis Pál mezőgazdasági iskola korábbi gyakorlati oktatója és Horváth Lászlóné Terike gomba- és gyógynövényszakértő osztotta meg velünk értékes tudását, miként tudunk a leghatékonyabban gazdálkodni a rendelkezésünkre álló területtel és hogyan érhetjük el a legnagyobb terméshozamot vegyszerek és műtrágya bevetése nélkül.

Versenyben a legszebb konyhakert címért

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében idén immár 6. alkalommal csatlakozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos programhoz. A versenybe a Széchenyivárosi Közösségi Kert is benevezett, és múlt héten már az első zsűrizés is megtörtént: Hamzáné Lakó Judit egyesületi titkár és programvezető, illetve Szekeres Andrea közösségi szervező szemlézte az eddigi munkánkat.

Megtelt a szerszámoskamra

Ugyancsak az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület jóvoltából és Leiné Szarvadi Csilla (az egyesület közösségi szervezője és egyben kertésztársunk) közbenjárásával további szerszámokra, eszközökre tehetett szert a közösség: az EFOP-1.2.1-15-2016-00262 számú „Védőháló a Kecskemét és kistérsége családjaiért” nevű program keretében 167.640 Ft támogatáshoz jutott a kert.

A szorgos csapattagoknak köszönhetően van már saját készítésű komposztálónk, a kertünk előterében pedig a természetnek hála egy kis tölgyfa csemetét véltünk felfedezni. El is játszottunk a gondolattal, milyen klassz lesz sok év múlva arrafelé sétálva eldicsekedni vele, hogy ezt a szép, hatalmas, öles fát egészen piciny korától kezdve ismerjük…

http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2576-paradicsomi-allapotok-a-szechenyivarosi-kozossegi-kertben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük